« Back

Koliva

Koliva

Ako starostlivý otec, ktorý vždy vyberie niečo nové zo svojich pokladov, tak aj vo viacerých farnostiach sa začínajú obnovovať zvyky, ktoré upadli do zabudnutia. Stratené hodnoty cirkevnej tradície znova začínajú napĺňať svoju úlohu v kresťanskom živote.

Čo je vlastne KOLIVA?

 

Je to sladkosť, ktorá ako keby predznačovala chuť večného života. Cirkev preto požehnáva kolivu na začiatku pôstu (v prvý piatok Veľkého pôstu na liturgii Vopred posvätených darov po zaambonnej modlitbe a po odspievaní tzv. Molebného kanonu sv. Teodóra), aby poukázala na cieľ a význam celopôstného odriekania (na začiatok niečo sladké, potom odriekanie a na konci nasleduje veľká odmena).

Podľa tradície na pamiatku Teodóra Tyrona, veľkomučeníka (v prvú sobotu Veľkého pôstu), cirkev požehnáva kolivu.

„Asi 50 rokov po jeho smrti sa rozhodol cisár Julián Apostata zneuctiť kresťanský pôst.

Vedel, že počas prvého týždňa Veľkého pôstu sa kresťania zvlášť postia. Preto si k sebe zavolal predstaveného Carihradu a nariadil mu, aby celý týždeň všetky potraviny na tržniciach mesta boli pokropené  krvou zvierat z pohanských obiet. Vtedy sa Teodor Tyron zjavil carihradskému patriarchovi Eudoxiovi a nariadil mu, aby zvolal všetkých kresťanov a zakázal im kupovať potraviny na tržniciach. Keď sa ho patriarcha spýtal, čo majú jesť, svätý mu odpovedal, aby jedli kolivu – varenú pšenicu s medom. Tak zachránil sv. Teodor kresťanov pred poškvrnením. Keď Julián videl, že je jeho nariadenie neúčinné, dal ho odvolať. Povolil predávať nepoškvrnené potraviny“ (Mgr. A. Čížek, Synaxár – životy svätých, Spolok biskupa P. P. Gojdiča, Prešov, 1998, s. 182-183).

A tak na pamiatku sv. Teodora Tyrona vykonávame posviacku tejto sväteniny. Nech nám slúži na posilnenie počas Veľkého pôstu.

 

Príprava kolivy pre 25 – 30 ľudí

Suroviny:

1,5 kg čistej pšenice (zrno)

3 x 100 g hrozienok

0,5 kg sušených sliviek

30 dkg fíg

30 dkg ďatlí

30 dkg jadrá vlašských orechov

1 l medu

4 dcl ovocného lekváru (vhodné je dávať aspoň 2 druhy napr. marmelády)

30 dkg ľubovoľného sušeného ovocia

Postup:

Pšenicu najprv vyčistíme, umyjeme a namočíme na dva dni. Počas týchto dvoch dní ju premývame a dávame do čistej vody. Ovocie namočíme do vody (každé do osobitnej misky) na pol dňa, aby zmäklo. Potom pšenicu varíme, kým nezmäkne a potom ju ešte 5 – 6 ráz premyjeme. Z ovocia vytlačíme vodu a primiešame ho k uvarenej pšenici. Všetko spolu poriadne premiešame.

 
Autor: Mgr. Martin Kropuch
Zdroj: www.zoe.sk
Foto: www.greekweddingtradition.com, www.gojdic.sk