« Back

Ikona Obmäkčenie zlých sŕdc

Ikona Obmäkčenie zlých sŕdc

Strata dobra a lásky zo srdca

Koľko nádejí a túžob zahrnuje samotný názov ikony. Nádeje na spravodlivosť, nádej na to, že sa raz stanú ľudia dobrými a milosrdnými a začnú sa milovať navzájom. 
Každý z nás má skúsenosť s nejakou formou bolesti či utrpenia. Pri bolesti máme pocit, že nás o niečo oberá, a tak sa jej prirodzene snažíme uniknúť. Napriek tomu, že duch tohto sveta nám dnes ponúka mnoho únikov z bolesti, paradoxne bolesti neubúda.
Pôvod ikony Obmäkčenie zlých sŕdc nie je celkom jasný. Údajne pochádza z juhozápadnej Rusi. Podobne nie je historicky potvrdené, kde a kedy sa po prvý raz táto ikona uctievala.
Túto variantu ikony Sedembolestnej volajú tiež Simeonovo proroctvo. Ako sa spomína v Evanjeliu sv. Lukáša, spravodlivému starcovi Simeonovi bolo predpovedané Svätým Duchom, že neumrie, kým neuvidí Mesiáša. (Lk 2, 25 – 35)
Podobne ako Krista prebodli klince a kopija, tak i duša Prečistej Panny bola prebodnutá smútkom a žiaľom, keď hľadela na utrpenie svojho Syna, „aby vyšlo najavo zmýšľanie mnohých sŕdc“ (Lk 2, 35)
Ikona zobrazuje Prečistú Pannu s prebodnutým srdcom a troma mečmi po oboch stranách. Siedmy meč smeruje zo spodnej časti ikony. Sedem mečov symbolizuje plnosť bolestí srdca Bohorodičky, ktoré prežívala počas svojho pozemského života.

 Sedem bolestí Panny Márie:
1. proroctvo Simeona v chráme (Lk 2, 25 -35)
2. útek do Egypta (Mt 2,13 - 15)
3. strata dvanásťročného Ježiša v chráme (Lk 2, 41 - 51)
4. stretnutie s Ježišom na krížovej ceste (Lk 23, 26 - 32)
5. Ježišovo ukrižovanie a smrť (Jn 19, 25 - 37)
6. Ježišovo snímanie z kríža (Mk 15, 42 - 47 ; Lk, 23, 50 - 53)
7. pohreb Ježiša (Mt 27, 57 - 61 ; Jn 19, 41- 42)

Mnohí prichádzajúci s úctou k ikone Obmäkčenie zlých sŕdc spoločne svedčia o vyslyšaniach pri rôznych duševných i telesných trápeniach. Modliac sa za svojich nepriateľov, pozorujú premenu ich nepriateľských postojov v obmäkčené srdcia, schopné milosrdenstva a súcitu.

Pohľad na ikonu: 
Už samotný názov ikony jasne ukazuje na základný problém tejto doby, tohto sveta, našej vlasti, či poviem to konkrétnejšie, problém našich rodín. Tvrdšie pomenovanie vyjadruje problém jednotlivca – chýba v nás zdravé srdce.
Koľkokrát budeme do srdca našej nebeskej Matky znova a znova zabodávať meč utrpenia? Svojim životom nezraňujeme len nebeskú Matku, ale aj mamu, ktorá sa o nás stará doma. Naša odplata? Nechceme uznávať ponúkané hodnoty, postoje a názory. Matka ti ich ponúka lebo vie, že sú dobré a nutné pre život a spásu.
Mnohé hodnoty si neosvojíš v škole, ale musíš sa ich učiť od svojich rodičov. Hodnoty tohto sveta nebudú nikdy rovnaké ako hodnoty Nebeského Kráľovstva.
„Raz mi, jeden kňaz povedal, s kým žiješ tým si.“ Tu pred ikonou Obmäkčenia zlých sŕdc si viac uvedomujem, že táto veta ma veľmi hlboký význam pre môj život. Koho máš v svojom srdci, tým si. Tvoje srdce rozhoduje ako sa zachováš, tam je ukrytý tvoj poklad. Poklad, ktorý ťa môže previesť do Nebeského kráľovstva. 
Učme sa žiť podľa Ježiša Krista, učme sa ho mať v svojich srdciach. Ak v tvojom srdci bude, Ježiš, bude v ňom aj Mária. Spolu s nimi v ňom budeš mať lásku potrebnú pre svoju rodinu a tento svet. Staneš sa novodobým samaritánom v každodenných maličkostiach. 
Skúsme sa sami zamyslieť nad ikonou Obmäkčenia zlých sŕdc. Možno práve tam pri pohľade na trpiacu Máriu, na jej utrpenia, nájdeš svoje utrpenia a rany. Lebo mečom v srdci Panny Márie je utrpenie a bolesť z toho, že sa z nás vytratila láska a dobrota.

 

Zdroj: Farský list Sečovce
Foto: internet